•  

  Voorbereiding

  Je droomt van een eigen zaak?

  Zenito onderzoekt de haalbaarheid van je zakenidee. We adviseren je over de startvoorwaarden voor zelfstandigen. En met de StartersGPS maak je een op maat gesneden stappenplan.

  Zenito helpt je je plannen te realiseren.

  meer info
 •  

  Start

  Zet je eigen zaak of praktijk nu op

  Zenito regelt je ondernemingsnummer, je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds en nog meer zoals een fiscaal voordelig vrij aanvullend pensioen.

  Zenito zorgt voor een vlotte opstart van je zaak.

  meer info
 •  

  Groeien

  Investeer in jouw bedrijf én personeel

  Zenito biedt oplossingen voor aanwerving en personeelsadministratie. We adviseren je over financiële steunmaatregelen. Ook voor optimalisatie van je sociale zekerheid zit je goed bij Zenito.

  Zenito ondersteunt je bij de uitbouw van je zaak.

  meer info

Kan je met een strafblad een eigen zaak opstarten?

Dit is enkel mogelijk onder bepaalde voorwaarden.

Printervriendelijke versie

Eens je jouw burgerrechten (opnieuw) bezit, kan je in principe een nieuwe handelsactiviteit opstarten. Toch kan de rechter dit verbieden als blijkt dat je door een grove fout hebt bijgedragen tot een faillissement van een eigen zaak. Dit verbod kan opgeheven worden in geval van eerherstel. Het verbod om een zaak te starten moet in elk geval expliciet bepaald zijn.

Om een eigen zaak op te starten moet je de vereiste leeftijd en burgerrechten bezitten.

 1. Meerderjarigheid
  De persoon die een zelfstandige beroepsactiviteit wil beginnen of een onderneming wil opstarten moet in principe meerderjarig dwz. minstens 18 jaar oud zijn.
 2. Burgerrechten
  Om te starten moet je je burgerrechten bezitten. Je mag dus niet ontzet zijn uit die rechten bijvoorbeeld door een veroordeling wegens bedrieglijk bankroet, fraude of zware fout van de gefailleerde die tot het faillissement heeft geleid.
 3. Handelingsbekwaamheid
  Als starter moet je uiteraard ook handelingsbekwaam zijn. Zo zijn sommige personen niet meer bekwaam om handel te drijven bijvoorbeeld wettelijk of gerechtelijk onbekwaamverklaarden, personen onder een voorlopig bewindvoerder.

 

Bron: www.unizo.be