Zelfstandig worden - Eigen zaak starten - Beginnen als zelfstandige | Zenito

Ik wil zelfstandige worden

Nog geen eigen e-dossier bij Zenito? Registreer je online.
Sluiten

Je denkt erover om te beginnen als zelfstandige? Je hebt een briljant idee maar weet niet goed welke stappen je moet ondernemen om het concreet uit te werken? Je hebt vragen over je sociale zekerheid, boekhouding, belastingen, etc.? Je twijfelt tussen een zelfstandigenactiviteit in hoofd- of bijberoep? Zelfstandig worden begint hier, bij Zenito.

Wat je zeker moet weten!

Je droom met succes waarmaken begint bij een goede voorbereiding. Daarom heeft Zenito een praktische startersgids uitgebracht, waarmee je van een geweldig idee een succesvolle zaak start.

Ik wil zelfstandige worden

Zit je met een geweldig idee?

Wil je er echter eerst zeker van zijn dat je geen enkele stap over het hoofd ziet? Vul dan deze startersGPS in, en ontvang gratis je persoonlijk stappenplan.

Ik wil zelfstandige worden

Liever persoonlijk contact?

Heb je nog vragen over je opstart en bespreek je deze liever persoonlijk? Kom dan gerust eens langs in een van onze Zenito Ondernemingsloketten.

Ik wil zelfstandige worden

Zelfstandig worden met de StartersGPS van Zenito

Zenito adviseert je over de basisvoorwaarden en opstartverplichtingen van zelfstandigen en beantwoordt al je verdere vragen. Met de StartersGPS van Zenito maak je alvast een op maat gesneden stappenplan voor een zorgeloze start.

Zelfstandig worden - Zenito

Zenito begeleidt je

Zelfstandig worden? Zenito helpt je met raad en informatie. Hieronder vind je meerdere rubrieken die al jouw vragen zullen beantwoorden in de aanloop naar je zelfstandig statuut. Zelfstandig worden was nooit makkelijker dankzij Zenito !

 • Wat is een zelfstandige activiteit?

  Voor dat je begint je eigen zaak op te richten, moet je natuurlijk eerst weten wat een zelfstandige activiteit precies is.
  Lees verder
 • Hoofd- of bijberoep?

  Afhankelijk van je beroepssituatie en sociaal statuut ga je aan de slag als zelfstandige in hoofd- of bijberoep.
  Lees verder
 • Basisvoorwaarden

  Ben je Belg, minstens 18 jaar en beschik je over een beroepskaart wanneer je geen onderdaan van de EER bent en over de juiste diploma’s? Dan voldoe je aan de basisvoorwaarden om als zelfstandige aan de slag te gaan!
  Lees verder
 • Opstartverplichtingen

  Heb je een ondernemingsnummer aangevraagd, een professionele bankrekening geopend en ben je aangesloten bij het Sociaal Verzekeringsfonds? Dan voldoe je aan de basis opstartverplichtingen. Voor bepaalde beroepen worden bijkomende zaken opgevraagd.
  Lees verder
 • Kies je ondernemingsvorm

  Wordt je onderneming een eenmanszaak of vennootschap? De keuze van een rechtsvorm hangt af van de situatie van je onderneming.
  Lees verder
 • Personeel

  Wil je personeel aanwerven? Hoeveel kost dit? Neem ook zeker contact op met onze partner ADMB.
  Lees verder
 • Laat je adviseren

  Laat je bijkomend adviseren door een boekhouder of Unizo, de Unie voor Zelfstandige Ondernemers.
 • Bijberoep

  Meer dan 230.000 Belgen verdienen een extra cent als zelfstandige in bijberoep. Een bijberoep heeft dan ook heel wat voordelen voor wie de stap naar een voltijdse zelfstandige activiteit nog te groot is.