Eenmanszaak starten - Voordelen eenmanszaak | Zenito

Eenmanszaak (natuurlijke persoon)

Nog geen eigen e-dossier bij Zenito? Registreer je online.
Sluiten

Een eenmanszaak starten

Wil je een eenmanszaak starten? Dan is het handig om weten welke voordelen daaraan vasthangen.

In het dagelijks taalgebruik staat de term ‘handelszaak’ of eenmanszaak voor een onderneming die, in tegenstelling tot de vennootschap, geen aparte rechtspersoonlijkheid bezit. Er is dus ook geen duidelijke splitsing tussen het privévermogen van de handelaar en het vermogen van de zaak. Wil je een eenmanszaak starten, overweeg dan deze belangrijke voor- en nadelen.

 

Voordelen eenmanszaak

  • Beslissingen kunnen op een snelle en weinig formele manier genomen worden.
  • Omdat alle winst van de eenmanszaak wordt belast in functie van de natuurlijke persoon-ondernemer, komt het batig saldo na belastingen bij die ondernemer zelf terecht. Je beslist zelf hoeveel je hiervan investeert in de zaak.
  • Een eenmanszaak starten brengt beperkte administratieve en boekhoudkundige verplichtingen met zich mee.

 

Maar er zijn ook nadelen aan een eenmanszaak...

  • Een eenmanszaak heeft geen specifieke juridische structuur. Je bent zelf onbeperkt aansprakelijk en staat met je volledige persoonlijke vermogen in voor de verbintenissen van de onderneming.
  • De opvolging en overname van een eenmanszaak uitwerken is moeilijker. Het uitwerken van een preventieve opvolgingsregeling heeft de meeste kans op slagen als je onderneming een vennootschapsvorm heeft aangenomen. In dat geval kan je immers werken met aandelen, en kan de zeggenschap over de onderneming gescheiden worden van de economische eigendom. Dat is onmogelijk in een eenmanszaak die niet zomaar valt op te splitsen.
  • Inkomstenbelastingen: alle inkomsten van de onderneming worden belast via de personenbelasting van de ondernemer zelf. Er is geen aparte fiscale aangifte en aanslag voor de eenmanszaak.

Er zijn wel wat misvattingen over het starten van een eenmanszaak en bij uitbreiding een onderneming. Lees hier de 5 meest voorkomende.

Vragen over een eenmanszaak?

Zit je nog met vragen of twijfels over een eenmanszaak en de opstart, voordelen, nadelen of wettelijke verplichtingen ervan? Neem contact op met Zenito of kom langs. We helpen je met plezier op weg.

Eenmanszaak (natuurlijke persoon)
Eenmanszaak (natuurlijke persoon)
Eenmanszaak (natuurlijke persoon)