Ondernemingsnummer & KBO | Zenito

KBO en ondernemingsnummer

Nog geen eigen e-dossier bij Zenito? Registreer je online.
Sluiten

Je ondernemingsnummer : je sleutel voor je opstart

Een startende ondernemer moet een ondernemingsnummer aanvragen. Via dit nummer wordt de onderneming opgenomen in een grote elektronische databank van de overheid, de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Per onderneming worden daarin een groot aantal gegevens bijgehouden.

Een ondernemingsnummer vereenvoudigt 

Dit ondernemingsnummer zal je gevraagd worden in elk contact met de overheid. Het maakt het mogelijk om vele formaliteiten te vereenvoudigen, omdat elke overheid veel kerninformatie op basis van het ondernemingsnummer in de KBO kan terugvinden.

Als starter van een handels- of ambachtsonderneming of als vrij beroeper ben je dus verplicht je onderneming in te schrijven in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Dit geldt zowel voor natuurlijke personen als voor vennootschappen.

KBO en je ondernemingsnummer

Start je een zaak als natuurlijk persoon, dan zorgt Zenito ondernemingsloket voor je verplichte inschrijving in de Kruispuntbank van ondernemingen. Op die manier krijg je jouw ondernemingsnummer.

Richt je een vennootschap op?

Bij een vennootschap is het rijtje formaliteiten net iets langer :

  • Je moet je oprichtingsakte neerleggen bij de griffie van de rechtbank koophandel voor publicatie in het Belgisch Staatsblad.
  • De griffie van de rechtbank van koophandel geeft je jouw ondernemingsnummer en regelt je inschrijving in de KBO.
  • Daarna moet je nog langs gaan bij Zenito Ondernemingsloket. De gegevens van je vennootschap in de KBO worden dan vervolledigd en je ontvangt je commerciële of niet-commerciële hoedanigheid.

Vragen?

Heb je nog vragen over het aanvragen of beheren van je ondernemingsnummer? Contacteer ons, we helpen je met plezier verder.