EORI nodig bij import of export ? | Zenito

EORI nodig bij import of export ?

Nog geen eigen e-dossier bij Zenito? Registreer je online.
Sluiten
15 december 2016
Geschreven door Veronique Delhaye

EORI nodig bij import of export ?

Wie nu al goederen of producten exporteert naar landen buiten de Europese Unie beschikt reeds als onderneming over een EORI-nummer.

Vanaf 9 januari 2017 wordt het EORI-nummer ook verplicht voor de import van goederen en producten in de Europese Unie.

Wat is een EORI-nummer?

EORI is het acroniem voor Economic Operator’s Registration and Identification.  Dit betekent dat via dit nummer de douane alle marktdeelnemers die importeren en exporten, kan identificeren.

Het EORI-nummer is voor Belgische ondernemingen hetzelfde als het ondernemingsnummer, maar de ondernemer moet hiervoor specifiek toestemming geven om zich te laten opnemen in de TAXUD-EORI-databank.

Ben je reeds geregistreerd met een EORI-nummer, dan kan je dit nummer ook gebruiken om goederen en producten te importeren.

Heb je als onderneming nog geen EORI-nummer maar importeer je reeds buiten de EU of ben je van plan om in de toekomst te gaan exporteren en/of importeren, dan moet je je tijdig registreren en je nummer als EORI-nummer laten activeren.

Wanneer heb je nu een EORI-nummer nodig?

Als Belgische onderneming importeer je wijn uit Frankrijk. In dit geval heb je geen EORI-nummer nodig. Immers je blijft actief binnen de EU.

Als je echter als Belgische onderneming wijn uit Zuid-Afrika importeert, dan ga je wel een EORI-nummer nodig hebben.

Exporteer je koekjes naar Duitsland, dan heb je geen EORI-nummer nodig. Als je echter koekjes exporteert naar Rusland, dan heb je wel een EORI-nummer nodig.

Je bent een Belgische arts en je bent ook gevestigd in België. Voor je onderneming koop je eenmalig een bedrijfswagen aan in Korea. De wagen importeer je in België. In dit geval heb je een EORI-nummer nodig.

Als je echter als Belgische arts een wagen in Korea aankoopt voor particulier gebruik, dan heb je geen EORI-nummer nodig.

Hoe kan je je registratie in orde brengen ?

Simpel! Hiervoor kan je terecht bij Zenito Ondernemingsloket dat alle formaliteiten kan afhandelen.

Share