Nieuw statuut voor de student-zelfstandige in de pijplijn | Zenito

Nieuw statuut voor de student-zelfstandige in de pijplijn

Nog geen eigen e-dossier bij Zenito? Registreer je online.
Sluiten
2 december 2016
Geschreven door Karlien Kerremans

Nieuw statuut voor de student-zelfstandige in de pijplijn

Studenten die een zelfstandige activiteit uitoefenen, kunnen een beroep doen op het voordeelstatuut “gelijkstelling met bijberoep” (art. 37). Om ondernemen aantrekkelijker te maken voor studenten zal de regering vanaf 1/1/2017 een nieuw statuut invoeren voor de student-zelfstandige. Bedoeling is dat ondernemende studenten kunnen genieten van een voordelige bijdrageregeling.

Jonge ondernemers tot 25 jaar, ingeschreven in hoofdzaak om op regelmatige basis les te volgen in een onderwijsinstelling met het oog op het behalen van een diploma dat erkend wordt door een bevoegde overheid in België, kunnen dit statuut aanvragen.

Als student-zelfstandige moet je geen sociale bijdragen betalen als je inkomen lager ligt dan de helft van de minimumdrempel hoofdberoep (€6.505,33 in 2016). Ligt je inkomen tussen €6.505,33 en €13.010,66 dan betaal je een bijdrage van 21% (20,5% vanaf 2018) op het stuk van je inkomen dat €6.505,33 overschrijdt.

Bovendien zal een eerste schijf van de inkomsten als student-zelfstandige voortaan niet meer in aanmerking genomen worden voor de berekening van de bestaansmiddelen. Daardoor zal het feit dat je als student een inkomen verwerft als zelfstandige er minder snel toe leiden dat je niet meer ten laste kan zijn van je ouders. Een vergelijkbare regeling bestaat nu al voor jobstudenten.

Het statuut wordt op dit moment besproken in het parlement, en is dus nog niet definitief. Wij houden je op de hoogte!

Share