UNIZO en Philippe Muyters op zoek naar overnemers voor KMO’s | Zenito

UNIZO en Philippe Muyters op zoek naar overnemers voor KMO’s

Nog geen eigen e-dossier bij Zenito? Registreer je online.
Sluiten
5 april 2017
Geschreven door Jasper Lambrichts

UNIZO-topman Karel Van Eetvelt en Vlaams minister  van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters, slaan de handen in elkaar om er samen voor te zorgen dat we goeie en solide overnemers vinden voor de vele KMO’s die vandaag en morgen te koop komen te staan. "Het voortbestaan van deze KMO’s is van levensbelang voor onze economie én voor het behoud van de tewerkstelling die ze genereren", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. "Zowel de Vlaamse overheid als UNIZO hebben de afgelopen jaren al sterk ingezet op het ondersteunen en bevorderen van dat overnameproces. Maar nu de uitdagingen op dat vlak alleen maar toenemen, moeten we een tandje bijsteken", benadrukt minister Philippe Muyters.

44.553 KMO's in Vlaanderen hebben een zaakvoerder die ouder is dan 55 jaar (Onderzoek Antwerp Management School). Daarvan hebben er 13.434 zelfs een zaakvoerder ouder dan 65 jaar! Wat betekent dat er de komende jaren enorm veel KMO-bedrijfsleiders naar een overnemer zullen zoeken, bovenop de nu al over te nemen bedrijven. Een gigantische uitdaging, die echter niet mag mislukken, gelet op het enorme economische en maatschappelijke belang van deze ondernemingen. Zo staan de 44.553 KMO's waarvan hier sprake voor maar liefst 297.903 arbeidsplaatsen. Niet moeilijk te begrijpen dus wat alleen al op vlak van tewerkstelling de impact zou zijn, mochten deze KMO's geen overnemer vinden.

Om een krachtig antwoord te bieden op de golf van KMO's die de komende jaren in de etalage zullen komen te staan, is er een gezamenlijk plan uitgewerkt, met 5 krachtige actiepunten:

 1. De complete vernieuwing van het online UNIZO-platform Overnamemarkt.be, waarvan de Vlaamse overheid structurele partner is via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en medefinancier via het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO)
 2. De verruiming van de - internationale - slagkracht van online overnameplatformen door allianties in binnen- en buitenland,
  Daarbij is het samenwerkingsovereenkomst met het Waalse Sowaccess een eerste stap. Volgende stap is een alliantie op Europees niveau: Transeo Marketplace.
 3. De lancering van een krachtige online waarderingstool voor over te nemen KMO's, met de expertise van de Antwerp Management School (AMS) en in samenwerking met o.m. het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO).
 4.  Zowel gezamenlijke als eigen sensibiliserings- en informatiecampagnes
  Zoals de driedelige informatiereeks "Denk vroeger aan later" op 16 plaatsen in Vlaanderen, de "Week van de Bedrijfsoverdracht", de opleidingen van de Ondernemersacademie, diverse inspiratiesessies en webinars.
 5. Individueel advies op maat
  Zo begeleiden we o.m. ondernemers via het traject Road to Growth i.s.m. VLAIO. Via Expert@Board kunnen KMO-zaakvoerders aan een betaalbaar tarief experts inhuren om hen te adviseren en te begeleiden bij o.m. hun overnameproces.
   

Lees hier het volledige persbericht.

UNIZO en Philippe Muyters op zoek naar overnemers voor KMO’s

Share